HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem kellett sokat várni, és itt van a jobbikos belharc legújabb fejezete. Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője közösségi oldalán egyértelműen, és határozottan állt ki Morvai Krisztina, EP-képviselő mellett, aki a napokban hagyta ott a Jobbikot. A nyílt állásfoglalás címzettje egyértelműen Vona Gábor pártelnök, aki ellen egyre komolyabb erők mozdulnak meg. Öt hónappal a választások előtt sosem látott konfliktusok feszítik szét a Jobbikot. A párt médiaosztálya közben tagadja, hogy bármiféle belviszály, konfliktus lenne. Vonáék egyre komolytalanabb párt benyomását keltik.

Dúró Dórát, a Jobbik parlamenti képviselőjét nem hagyta hidegen, hogy egykori harcostársa otthagyta a süllyedő hajót, és Facebook-bejegyzésében félreérthetetlenül üzent a Vona Gábor-féle pártvezetésnek. A politikusnő szerint szegényebb lenne a politika 2019 után Morvai Krisztina nélkül. Hozzátette, bízik abban, hogy valahogy mégis sikerül neki meghatározó szerepet találni akár az EP-ben, akár másutt a közéletben.

Nem engedhetjük el egymás kezét!
foglalt állást Dúró Dóra abban a kérdésben, hogy kinek a pártján áll.

Kiemelte, hogy Magyarország legkarizmatikusabb politikusnőjének tartja a Jobbiktól dobbantó európai parlamenti politikust. A legerősebb gondolata azonban csak ezután következett:

Őszintén remélem, hogy fogunk még együtt dolgozni közös elveinkért.

A közös elvek annyira közösnek bizonyultak, hogy Dúró Dóra egy az egyben megosztotta Morvainak azt a közleményét, amelyben végső búcsút vett „a pénz- és profitközpontú" egykori pártjától.

Teljes egészében alább tekinthetik meg a Morvai mellett kiálló bejegyzést:

Szegényebb lenne a politika 2019 után Morvai Krisztina nélkül. Sajnálattal értesültem szándékáról, s bízom benne, hogy valahogy mégis sikerül neki meghatározó szerepet találni akár az EP-ben, akár másutt a közéletben, nem engedhetjük el egymás kezét! Megköszönöm mindazt, amit tőle kaptam elsősorban emberileg, és persze szakmailag is. Tisztelettel és szeretettel tekintettem rá eddig is, hazánk legkarizmatikusabb politikusnőjének tartom. Őszintén remélem, hogy fogunk még együtt dolgozni közös elveinkért.

Dúró üzenete egyértelmű, ezzel pedig újabb törésvonalat nyitott Vona Gáborral és a pártvezetéssel, így a pártelnököt a saját parlamenti frakciójából is nyíltan támadják. Információnk szerint kőkemény hatalmi harc megy a párton belül, hiszen közeleg a listaállítás időpontja, és sokan pályáznak a parlamenti helyekre. A Ripost korábban Simicska Lajos jobbikos üzletember egyik kedvenc politikusának titulálta Dúrót, azonban úgy tudjuk, hogy ennek ellenére közel sem biztos, hogy befutó helyre kerül majd a Jobbik országgyűlési listáján. Hiszen Duró feltehetően nem szereti annyira Simicskát, mint a részeges oligarcha kedveli őt.

A forrongások nem csak a listára kerülés kapcsán bontakoztak ki. Szintén a Ripost írta meg, hogy az utóbbi időben több alapszervezetnél is komoly konfliktusok alakultak ki, hiszen meglehetősen sokan elégedetlenek a Vona-féle, baloldal felé közeledő néppártosodási politikával. A lap úgy tudja, hogy egyre több olyan feloszlatott alapszervezet és párttag van, akik már nyíltan Vona Gábor elmozdítására törekednek. Öt hónappal a választások előtt a Jobbikot sosem látott ellentétek feszítik szét, Morvai és Dúró mellett a napokban keményen beleszállt Vona Gábor politikájába Toroczkai László, a párt jelenlegi alelnöke, valamint Gaudi-Nagy Tamás, és Novák Előd a párt korábbi parlamenti képviselői.

Morvai Krisztina a párt emblematikus politikusa a napokban hagyta ott a Jobbikot

Mint ismert, Morvai Krisztina a napokban jelentette, hogy közel 10 év után szakított a Jobbikkal, az erről szóló közleményét a saját honlapján hozta nyilvánosságra. A párt európai parlamenti képviselője, egyben az egyik legismertebb arca azzal indokolta a döntését, hogy Vona Gábor politikai helyezkedésének eredményeképp a Jobbik eltávolodott attól az értékrendtől, amely a számára továbbra is változatlan.

A döntésének háttérben az állt, hogy a politikus képtelen azonosulni azzal a jobbikos stratégiával, amely arról szól, hogy olyan politikai erők szövetkezzenek a 2018. évi választásokra, illetve Magyarország irányítására, amelyeket semmi más nem köt össze, mint a Fidesz és Orbán Viktor elleni szenvedélyes gyűlölet. Közleményében visszautasította annak a Magyarországra leselkedő veszélynek az eljelentéktelenítését, amely az EU migrációs politikája és a "Soros-terv" miatt áll fenn. Kijelentette, hogy ellenzi ezeket a folyamatokat, illetve a Jobbik szerepvállalását ezekben a folyamatokban. Szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy a Jobbik az értékrendje és elvei feladásával kér szavazatokat.

A Ripost információi szerint sorra lázadnak fel a Jobbik alapszervezetei, és puccsot szerveznek Vona ellen

A Ripost cikkében titkos pártdokumentumok, jegyzőkönyvek, belső levelek birtokában azt írta, hogy komoly mozgolódás indult meg Vona Gábor pártelnök és politikája ellen, egy erős ellenzéki mag puccsot tervez ellene.

A lap szerint Vona kétségbeesetten próbál úrrá lenni a helyzeten, gyorsan feloszlatja az elégedetlenkedő szervezeteteket, így többek között a zalaegerszegi csoport is áldozatul esett a „hadjáratának".

A Ripost úgy tudja, hogy Egerben is fellázadtak a tagok, aminek köszönhetően a helyi országgyűlési képviselő, Mirkóczki Ádám már nem mer nyilvánosan szerepelni a helyi jobbikosok előtt. A kizárt pártagok, a feloszlatott alapszervezetek nem hagyják annyiban a dolgot, például a bátonyterenyeiek már bírósághoz fordultak a történtek miatt. A lap szerint azok a szervezetek, tagok, akik el akarják mozdítani Vona Gábort, már felvették egymással a kapcsolatot, rendszeresen egyeztetnek és készülnek a jövőre.

Jobbik-médiaosztály: "Nincs nagy elégedetlenség a Jobbik alapszervezeteinek a döntő többségében."

Érdekes módon órákkal a Ripost-cikk megjelenése után új jobbikos alapszervezet alakult. Az ebesi csoport mindössze öt fővel indul, ennek ellenére Vonáék fontosnak tartották ezt a nyilvánvalóan jelentőségteljes hírt Facebook-oldalukon közszemlére tenni.

A Jobbik sajtóosztályát a belvillongásokról és az ebesi szervezet remekül időzített megalakulásáról kérdeztük. A válaszukból kiderült, hogy semmiféle pártviszály és mozgolódás nincs náluk, hiszen nincs nagy elégedetlenség a Jobbik alapszervezeteinek a döntő többségében.

Ebből a mondatból azonban egyértelműen az tűnik ki, hogy nem mindenhol konfliktusmentes a helyzet.

origo.hu

Feltöltve: 2017.12.04.
Megnézve: 413

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra