HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy nap alatt kilencről 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírus halálos áldozatainak száma. Hupej tartomány illetékesei a fertőzöttek számát is 470-re teszik.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este közölte, hogy négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma akkori adatok szerint kilenc volt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai, hét és fél milliós városban, Vuhanban. A vírus terjedése a 2020-as olimpiai játékokra is kihat, mivel egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

A kínai hatóságoknak amiatt is fájhat a feje, hogy pénteken kezdődik a holdújévi munkaszünet, amikor is a fél ország szabadságra megy, és útra kel, hogy meglátogassa szeretteit és ismerőseit. Azaz a járvány kitörése pont egy utazási csúcsszezonra esik, mely során az előzetes számítások szerint

mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön.

Vuhanban óvintézkedéseket léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. A kínai kommunista párt központi politikai és jogi bizottsága pedig kedden azzal motiváló nyilatkozattal bírt előrukkolni, hogy aki elmulasztja a vírusos megbetegedés eseteit bejelenteni,

az örökkön a történelmi szégyen oszlopára lesz felszögelve.

A vírust időközben a különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is kimutatták. Edward Jau, hongkongi kereskedelmi miniszter szerint egy beteg gyorsvonattal érkezett Hongkongba Kína szárazföldi területéről. A pácienst karanténba helyezték. A davosi világkereskedelmi fórumon tartózkodó Jau a helyzet komolyságát és a hatóságok felelősségét a Reuters hírügynökségnek úgy hangsúlyozta, hogy Az egész világ szeme rajtunk van.

A Kínából érkező utasokat szerdán már világszerte vizsgálatoknak vetik alá a repülőtereken.

ennek ellenére Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szokásos szerda reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az észak-mexikói Tamaulipas államban vizsgálnak egy lehetséges esetet, de az egészségügyi hatóságok „kézben tartják az ügyet“.
az orosz hatóságok is vizsgálnak egy gyanús esetet. Koraeste a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.
még kedden az amerikai sajtó közölte, hogy az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent. Észak-Korea pedig szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

index.hu

Feltöltve: 2020.01.23.
Megnézve: 640

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra