HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Kiosztották az idei Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjait

t: 1194

Kiosztották az idei Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjait

A díjkiosztó ünnepségre mintegy négyszáz önkormányzat képviselője kapott meghívást. A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen részt vevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írja ki.

Az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Szombathelynek, falu kategóriában Gelsének ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést, hogy képviselje Magyarországot a 2009. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe).

Magyarország miniszterelnöke minden évben két települést jutalmaz Virágos Magyarországért különdíjjal. Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége személyesen adta át a díjat Sárospatak, valamint Csesztve képviselőjének. Az Országgyűlés alelnöke, Világossy Gábor, Géderlak községnek adta át díját azért a kiemelkedő eredményért, amit e Duna-parti település évek óta felmutat a virágosítási mozgalomban. Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága Balatonfüredet és Kaposgyarmatot díjazta. Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága Tokaj község munkáját ismerte el díjával.

Az Önkormányzati Minisztérium díjazottjai a következők: a fődíjat Tata városa és Kunsziget község kapta, további elismerésben pedig Nagyatád, Bakonykuti, Sopronnémeti és Biatorbágy települések részesültek. Dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter személyi elismerését Szathmáry Zsolt, Gyula város főkertésze kapta több évtizedes, a város szépítéséért végzett kiemelkedő munkájáért. Tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2008. évi Európai Virágosítási versenyben Gyula ezüstérmet kapott.

A támogató minisztériumok közül a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Győrnek és Hercegkútnak, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Ceglédnek (Kulturális Örökség-díj) és öt oktatási intézmények, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Dombóvárnak és Üllésnek adta át díjait. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Kalocsát és Kisharsányt jutalmazta. Budapest Főváros Önkormányzata ebben az évben a XIX. kerületet tartotta méltónak díjára.

A Magyar Turizmus Zrt. díját Hajdúszoboszló kapta, elismerve a város kiemelkedő munkáját a környezetszépítés területén, amely jelentősen hozzájárul a fürdőváros turisztikai vonzerejének növeléséhez. Falu kategóriában a Társaság Lipótot díjazta, elismervén az önkormányzat és a lakosság munkáját a rendezett, vonzó, hangulatos településkép kialakításáért. A Virágos Magyarországért verseny fővédnöki díját Kunczené Fellegi Katalin nyújtotta át Keszthely városának, valamint Ordas község képviselőjének a településfejlesztésben és szépítésben elért kimagasló eredményeikért. A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Prutkay János elnök adta át Vác, Ózd, Zalaegerszeg, Novaj, Kaposvár, Balatonfüred és Szarvas településeknek. Ezt a díjat régiónkémt csak egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

A 2008. évi versenybe 337 település jelentkezett, legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (45), második helyre Baranya megye (40) harmadik helyre Pest megye került (28). Budapestről hét kerület nevezett be az idei versenybe. A szombathelyi díjkiosztó ünnepségen összesen közel száz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból. A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan verseny, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában. A 2008. évi európai versenyben kiemelkedő magyar siker született: Gyula, város kategóriában ezüstérmet, valamint a nemzetközi szervezet különdíját is elnyerte a város megújulásáért és az igen magas szintű virágos díszítésért, falu kategóriában Tápiógyörgye szintén ezüstérmes lett. Jövőre Szombathely és Gelse indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe elnevezésű európai környezetszépítő versenyben.

hirado

2008.10.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok